”Principiul cheie in managementul riscului este sa nu te pozitionezi intr-o situatie in urma careia nu vei mai fi in stare sa actionezi in continuare.”
Managementul riscului a fost o parte semnificativa a industriei asigurarilor, insa recent s-a extins ca o filozofie emergenta de management pe intreg globul.
Provocarea practicienilor din domeniu, in secolul 21, este aceea de a nu mai recita ca managementul riscului se rezuma la asigurari si daca suntem asigurati atunci am gestionat riscurile noastre, ci mai degraba de a fi acceptat ca furnizor de servicii catre originatorii de riscuri si catre detinatorii de riscuri la tote nivelurile din cadrul intreprinderilor.
Marea majoritate a riscurilor unei activitati economice nu sunt, de fapt, asigurabile. Cei care trebuie sa isi asume proprietatea si responsabilitatea pentru gestiunea eficace a riscurilor sunt originatorii (oamenii de afaceri, antreprenorii, managerii de vanzari, etc.) si detinatorii de riscuri (finantatorii, investitorii, factorii decizionali, etc.).
Managementul riscului de intreprindere cuprinde toate aspectele legate de riscuri din cadrul companiei, inclusiv riscurile negocierii conditiilor de munca, cele ale inovatiilor si inventiilor, ale lipsei de viziune, ale ignorarii conditiilor de piata, precum si riscurile conflictelor de interese si asa mai departe.
Abordarea holistica a riscurilor nu include doar asigurarea constructiilor, a flotei de autovehicule si compensatiile muncitorilor, ci trebuie sa priveasca tabloul complet al masurilor necesare supravietuirii intr-o lume intens competitiva si inovativa din punct de vedere tehnologic.
Managementul riscului de intreprindere necesita sa devina parte a programarii mentale a fiecarei persoane interesate in buna functionare a activitatii intreprinderii. Cand unii trag doar pentru propriul interes fara a avea grija de valoarea totala creata, rezultatul, indubitabil, va fi dezastruos.
Toti actorii trebuie sa danseze impreuna sub paradigma ca actiunile lor au potentialul de a conduce la situatii catastrofice. Riscul fiecarei actiuni trebuie sa fie clar, iar masurile pentru diminuarea riscului sunt obligatorii.
Modelul de activitate economica bazat pe riscuri va va ajuta sa administrati riscul mai bine aratand cum alegerile principale realizate la proiectarea modelului de afacere cresc sau reduc 2 tipuri caracteristice de riscuri – cele privind cunoasterea, atunci cand luati decizii fara a avea suficiente informatii si cele de aliniere a motivatiei privind alocarea proprietatii / responsabilitatii riscului, cand motivatiile factorilor decizionali sunt la concurenta / in conflict cu obiectivele generale ale companiei.
Servicii
Managementul creditelor comerciale / financiare; Evaluarea riscului clientilor / debitorilor; Controlul expunerii la risc (limite de credit); Monitorizarea si revizuirea riscurilor; monitorizarea garantiilor; recuperarea creantelor.
Evaluarea riscurilor furnizorilor; Controlul expunerii la risc (Alocarea riscurilor); Monitorizarea si revizuirea riscurilor; monitorizarea garantiilor; recuperarea creantelor.
Clasificarea riscurilor si categoriile de risc, procesele si procedurile de evaluare a riscurilor, testarea modelelor la nivel de portofoliu, calibrarea modelelor
Rivale asigura obiectivitatea in recunoasterea riscurilor, in definirea riscurilor, in evaluarea riscurilor, in diminuarea riscurilor, in prioritizarea riscurilor, in alocarea rezervelor de risc prin evitarea conflictului de interese intre responsabilii de risc ai companiei (unii dintre ei sunt tentati sa supraestimeze riscurile din cauza aversiunii fata de risc, in timp ce altii le-ar putea subestima fie pentru a ascunde circumstante grave si cauze de profunzime, fie din cauza unui apetit mai ridicat la risc).
Metoda personalizata in functie de resursele disponibile (alocarea rezervelor de risc), capacitatea de risc si profilul de risc ale clientului (apetitul pentru risc si toleranta la risc).
Conducerea de varf trebuie sa constate – inainte de producerea daunelor – ca pregatirea prealabila este necesara pentru a asigura echilibrul intre resursele necesare si resursele existente. Ideea este de a asigura continuitatea in ciuda pierderilor. Ca atare, treaba noastra este de a evalua capacitatea firmei de a sustine (absoarbe) pagube.
Aceasta sarcina necesita o cunoastere aprofundata a resurselor financiare ale firmei, cum ar fi disponibilitatea unor linii de credit, capitaluri excedentare si asigurari.
Rivale asigura estimari corecte si obiective privind costurile de risc, monitorizarea si revizuirea periodica a acestora care ajuta companiile sa elaboreze cu acuratete bugetul / rezervele de risc. Bugetul / rezervele de risc sunt menite sa acopere cheltuielile cu atenuarea riscurilor, transferul riscului, procedurile de urgenta, costurile de recuperare, costul oportunitatilor etc.
Nimeni nu ar trebui sa omoare “tantari” folosind “bombe nucleare”. Pe de alta parte, in cazul unor efecte catastrofale si al unei raspunderi fata de terti incalculabile, in ciuda unei probabilitati foarte scazute, costul de diminuare / tratare ar putea creste peste bugetul acestui risc daca exista economii disponibile din bugetele altor riscuri.
Aceasta este o abordare rezonabila datorita comportamentului asimetric al anumitor riscuri sensibile (desi este improbabil, pierderea in cazul in care riscul se materializeaza este de multe ori mai mare decat rentabilitatea anticipata in schimbul expunerii luate).
Aceasta ajuta la evitarea depasirii neasteptate a bugetului care ar putea afecta continuitatea operatiunilor si desfasurarea proiectelor. In loc sa utilizati un benchmark general de depasire de 20%, indiferent de afacere sau proiect, va recomandam un reglaj fin al bugetului de cheltuieli operationale sau de capital in exces / neprevazute.
Rivale asigura parcurgerea fiecarei etape a procesului de gestionare a riscurilor, inclusiv implementarea tacticilor de raspuns la riscuri, urmarindu-se: Minimizarea hazardului, Inlocuirea, Moderarea, Simplificarea.
O evaluare de risc a componentelor modelului de afaceri va permite oricarei organizatii sa estimeze robustetea modelului de afaceri existent si sa identifice evenimentele care ar putea afecta livrarea eficienta si eficace a produselor / serviciilor catre clienti. Evaluarea ar trebui sa identifice, de asemenea, oportunitati de imbunatatire a eficientei operationale si a conformitatii. Acest lucru va ajuta organizatia sa identifice riscurile pe care este dispusa sa si le asume – deseori definit sau caracterizat ca fiind apetitul pentru risc.
Aderarea la sistemele conceptuale cunoscute sub numele de „Trei linii de aparare”, „Apararea in profunzime”; „Nivelul cel mai scazut realizabil din punct de vedere practic”; dezvoltarea culturii de perceptie si preventie a riscurilor, a sistemului decizional bazat pe analiza si evaluarea riscurilor, a comunicarii riscurilor, etc.
Toate intreprinderile sunt expuse riscurilor tot timpul. Astfel de riscuri pot afecta in mod direct operatiunile de zi cu zi, reduc veniturile sau maresc cheltuielile. Impactul lor poate fi suficient de serios pentru ca afacerea sa esueze. Majoritatea managerilor de afaceri stiu instinctiv ca ar trebui sa aiba polite de asigurare pentru a acoperi riscurile pentru viata si proprietate. Cu toate acestea, exista multe alte riscuri cu care se confrunta toate afacerile, dintre care unele sunt ignorate. Fiecare afacere este supusa unor posibile pierderi provenite din riscurile neadministrate.
Gestionarea corecta a riscurilor ar trebui sa reduca sansele ca un anumit eveniment sa aiba loc si, daca are loc, gestionarea solida a riscurilor ar trebui sa reduca impactul acestuia. Gestionarea corecta a riscurilor protejeaza de asemenea averea companiilor. Gestionarea solida a riscurilor genereaza urmatoarele beneficii: primele de asigurare mai mici, sansele reduse ca intreprinderea sa fie tinta actiunii in justitie, reducerea pierderii de numerar sau de valoare, reducerea timpului de opriri neplanificate.
Revizuirea independenta a etapei actuale de dezvoltare, plus recomandarea noastra de a continua ascensiunea.
Scala |
Etapa | Descrierea stadiului dezvoltarii |
1 |
Initiere | componenta si activitatile asociate pot fi implementate in conformitate cu prioritatile actuale |
2 |
Evolutie de baza | capabilitati limitate de identificare, evaluare, gestionare, control si monitorizare a riscurilor |
3 |
Conturare | politicile si tehnicile de gestionare a riscurilor sunt definite si utilizate in cadrul organizatiei, in mod suficient |
4 |
Operationalizare | aplicarea consecventa a politicilor si tehnicilor |
5 |
Evolutie avansata | proces de adaptare dinamica conectat la ciclul economic al intreprinderii; un proces robust de luare a deciziilor bazat pe riscuri, in cunostinta de cauza |
Managementul crizelor, raspunsurilor adecvate si recuperarilor capacitatilor si capabilitatilor pierdute; are la baza identificarea, analiza si evaluarea prealabile ale riscurilor; incorporeaza masurile de limitare a efectelor materializarii unor riscuri majore si cele de mentinere temporara a functiilor de baza ale intreprinderii, pana la recuperarea completa, intr-un orizont de timp bine programat
Inspectia noastra ofera o asigurare obiectiva in ceea ce priveste eficacitatea masurilor de reducere a riscurilor si imbunatateste increderea in diminuarea riscurilor reziduale si a costului de risc, in cele din urma.
Intocmirea strategiei de management riscuri; analiza apetitului la risc si a tolerantei la risc
Rafinarea tabloului de bord pentru controlul managerial
Contribuie la cresterea capacitatii de risc a intreprinderii
Contribuie la cresterea curajului managerial